Autogene Training

Volgens de methode Schultz

Wat is autogene training?

Auto gene training is een relaxatietechniek, waarbij men via concentratie en voorstellingsvermogen zichzelf stapsgewijs in een diepe staat van ontspanning (lichamelijk en geestelijk) leert brengen. Resultaat, krijgt men enkel via training of oefening. Deze ontspanningsmethode werd voor het eerst beschreven door J.H. Schultz, prof. En arts neurologie-psychiatrie en psychotherapeut, 1932.

Bij regelmatige toepassing zorgt auto gene training voor lichamelijke en psychische veranderingen die de kwaliteit blijvend kunnen beïnvloeden. Het is bijgevolg een vorm van therapie, meer bepaald een vorm van lichaamsgerichte therapie. Auto gene training zorgt niet voor genezing; maar kan wel ondersteunend werken naast andere vormen van (medische) behandeling. Daarnaast helpt auto gene training bij het bewust worden (Mindfulness) van eigen lichaam, gedachten en emoties en heeft het een belangrijke preventieve functie. Wanneer men bewust is, kan men immers actie ondernemen tot verandering en anders met zijn moeilijkheden leren omgaan.

Voor wie?  

Naast een algemeen gevoel van welzijn en innerlijke rust heeft autogene training haar positief effect bewezen bij tal van lichamelijke en psychische klachten. Bij regelmatige en langdurige toepassing worden veranderingen vastgesteld in het autonome zenuwstelsel met als gevolg een vermindering van de spierspanning, daling van de hartslag en ademhalingsfrequentie en een normaliseren van de bloeddruk. We zien eveneens een verbetering van het concentratievermogen, de slaap, het immuunsysteem en een positieve invloed op allerlei psychosomatische klachten waar geen medische oplossing voor handen is. Denk hierbij aan spanningsgerelateerde maag- en darmklachten zoals spastisch colon, ziekte van crohn, hoofdpijnen en rugpijnen.

Op psychisch vlak kan autogene training helpend zijn bij stress, (faal)angst, paniek, hyperventilatie, depressie, slaapproblemen, het leren loslaten van spanningsinducerende gedachten en emoties, het winnen van zelfvertrouwen, ...

Hoe werkt het?  

Autogene training bestaat uit 2 maal 5 stappen (oefeningen) die in individuele of in groep sessies worden aangeleerd. Het tempo waarop deze stappen worden aangeleerd varieert al naargelang de hulpvraag van de cliënt. Het is uiterst belangrijk dat de aangeleerde stappen tussen de sessies door thuis worden ingeoefend. Zonder extra oefening thuis zal het beoogde resultaat niet bereikt worden. Het uitvoeren van een oefening neemt een 15-tal minuten in beslag. En dient iedere dag drie maanden lang beoefend te worden voor een beoogd blijvend resultaat.

De methode omvat de volgende onderwerpen:

1 Ontspanningsoefeningen  
2 Ademoefeningen
3 In zogenaamde verlaging gaan 
4 Het terugkoppelen
5 De algemene rustoefening  
6 De zwaarteoefening  
7 De warmteoefening   
8 Bekkenoefening, het z.g. Kegelen
9 Orgaantraining   
10 Autogene meditatie

De training is een onderdeel van een van mijn werkvormen