Workshop Familieopstellingen Thea Hopmans  

 

Voor veel mensen is het moeilijk om de deur te sluiten achter iets waarvan ze allang weten dat het niet bij hen past, niet vervullend is, hun niets oplevert, zoals: een verkeerde baan, een doodlopende relatie, een onjuiste woonplek, of in principe leuk werk dat zijn tijd heeft gehad. En omdat ze die deur niet sluiten, kunnen ze ook niet de andere deur openen waarachter hun hoop en belofte ligt. Ze blijven in het halletjes daartussenin staan, met beide deurknoppen in de hand. Sommigen gaan er zelfs wonen, bij gebrek aan lef om te kiezen. Als dit beeld je aanspreekt nodig ik je uit om te komen op de college dagen Feel-Healthy of te kiezen voor een opstelling in 2019 rond dit thema. Data word bekend gemaakt.

 

Basis van deze methode

Hoewel familieopstellingen dus niet alleen over familiekwesties gaan, ligt aan de basis van deze methode vaak (maar dus zeker niet altijd!) wel in ‘het familiesysteem’. Iedereen heeft namelijk ouders en vaak ook één of meer broers of zussen.

Dit gezin van herkomst heeft veel invloed op je. In het gezin heeft iedereen zijn eigen rol en alle gezinsleden oefenen invloed op elkaar uit.

Ook de in- en externe omstandigheden spelen een rol in je ontwikkeling. In een gezin gebeurt van alles. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, het overlijden van iemand die belangrijk is voor (iemand uit) het gezin, een scheiding, een ongeluk, een ontslag etc.

En ook buiten het gezin kom je natuurlijk in contact met veel verschillende mensen en situaties: met familieleden, de dagopvang, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, de sportvereniging, school, werk etc.

Dit alles kan ongemerkt heel lang doorwerken.