Afspraak maken: Voel je welkom

De begeleidings gesprekken vinden plaats in mijn praktijk in Goirle. Als je het prettig vindt, kan ik ook bij jou of jullie thuis komen.

Ik werk met volwassenen en jongeren. Dit kan zowel individueel als in gezins- of groepsverband.

We beginnen altijd met een kennismakings-/intakegesprek. In dit gesprek kijken we wat jouw begeleidingsvraag is, of het klikt tussen ons en of we allebei de indruk hebben dat ik jou kan ondersteunen bij je proces.

Daarna kunnen we een afspraak maken voor een vervolggesprek. Ik werk met verschillende methodieken, waardoor ik aan kan sluiten bij jouw verhaal en jouw begeleidingsvraag. Dit stemmen we samen af.
Tel: 06 2520 2048

Rouw en Verlies Thea Hopmans

Begeleiding naderend afscheid

Heb jij er wel eens aan gedacht om afscheid bespreekbaar te maken?

Een aanstaand overlijden en verlies is verdrietig, maar zolang de tijd er nog is, is er ook de kans om het er samen nog over te hebben. Dit is niet altijd makkelijk, maar veel mensen vinden het uiteindelijk toch fijn als ze deze drempel hebben genomen. 

Als begeleider (Psycho-Therapeut en Coach) help ik je graag om dit gesprek aan te gaan.

Rouw en Verlies bij:

Overlijden        Echtscheiding
Dementie         Gezondheid
Werk                Altzheimer
Ontslag            Faillissement
Fysieke            Beperkingen

 
 

Verlies en Rouw bij Scheiding

Rouw bij scheiding Thea Hopmans

Een (echt)scheiding gooit je hele leven op zijn kop. Of je nu zelf voor een scheiding hebt gekozen of dat het je is overkomen, de verwarring, de ontgoocheling die een scheiding met zich meebrengt blijft hetzelfde. Naar het verleden kijk je vaak met gemengde gevoelens, over de toekomst durf je nog niet na te denken. Een scheiding brengt uiteenlopende emoties met zich mee, angst, schuldgevoel, verdriet, pijn, kwaadheid, opluchting of misschien zelfs wel haat.

Praktijk Pit’ biedt begeleiding en ondersteuning bij rouw na scheiding. Samen op zoek naar antwoorden op de vele vragen: Waar ging het fout? Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is mijn aandeel in het geheel? Hoe moet ik nu verder? Hoe krijg ik mijn leven en dat van mijn kinderen weer op de rit? Hoe ga ik om “met alleen zijn”? Hoe verzet ik mij tegen bitterheid, of schuldgevoel? Hoe voorkom ik haatgevoelens?

Stilstaan bij deze vragen geeft niet direct antwoorden maar geeft vaak wel inzicht in de eigen situatie.

Kinderen en scheiding

Als ouders scheiden, scheiden ook de kinderen. Alles wat voor hen zo vertrouwd was, gaat ineens veranderen. Bij het ene kind zijn de gevolgen van een scheiding zichtbaar in het gedrag, aan anderen merk je (bijna) niets. In de praktijk blijkt echter dat een scheiding voor ieder kind ongelofelijk veel impact heeft.

Voor kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Het hoeft echter geen blijvend trauma te worden als er zorgvuldig en met respect met kinderen wordt om gegaan. Blijvend trauma kunnen kinderen wel overhouden van ruziënde ouders. Ongeacht of dit tijdens het huwelijk of na de scheiding is.

Het lucht kinderen op als ze kunnen praten over wat hen bezighoudt. Het is soms lastig voor kinderen om hun gedachten te delen met hun ouders omdat ouders vaak onderdeel zijn van hun zorgen en omdat deze meestal zelf ook al zoveel problemen hebben.

Loyaliteit (Wat is een loyaliteits-conflict?) 

Een zeer ernstig loyaliteitsconflict is de gespleten loyaliteit.

Dit zien we helaas vaak terug wanneer ouders gaan scheiden. Door tegenstrijdige eisen kan het kind alleen loyaal zijn aan een ouder ten koste van zijn loyaliteit aan de andere ouder en omgekeerd.

Het kind wordt gedwongen te kiezen, ondanks dat het niet wil kiezen. Ieder kind wil loyaal zijn aan beide ouders. Bij een gespleten loyaliteit raakt het kind innerlijk verscheurd. Bij scheidingen waarbij ouders onvoldoende in staat zijn het kind loyaal te laten zijn aan de andere ouder geeft dit bij de kinderen problemen!
Een kind dat opgroeit met een gespleten loyaliteit heeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychiatrische problematiek en suïcide.

Het is erg belangrijk dat jonge kinderen daarom bij een echtscheiding niet zelf mogen kiezen bij wie ze willen wonen. Ze moeten wel gehoord worden, maar niet eindverantwoordelijk voor de beslissing zijn. Belangrijk is dat kinderen wonen bij die ouder die de loyaliteit naar de andere ouder het beste kan verdragen en dus de relatie van het kind met de andere ouder en daarbij horende familieleden, het beste kan ondersteunen.

Je kunt bij mij terecht als je begeleiding nodig hebt bij echtscheiding, zodat je samen goede ouders blijft voor de kinderen.

Bij Praktijk Pit’ kunnen kinderen terecht met hun vragen, zorgen en verdriet rondom de scheiding. Kinderen krijgen de ruimte om zonder oordeel en neutraal te kunnen praten over hun zorgen en verdriet rondom hunzelf en de beide ouders.