Waarom representant zijn

Waarom zou je als representant mee doen met een familieopstelling?

Voor mensen die nog nooit een familieopstellingen hebben bijgewoond is dit een hele logische vraag.

Voor een ander

Vaak wordt er gedacht dat je als representant er bent om de opstelling voor de vraagsteller mogelijk te maken.

Ten dele is dit waar. Het is vaak erg bijzonder voor de vraagsteller zijn/haar vraag ‘uitgewerkt’ te zien worden door de representanten in een opstelling. En het hieraan meewerken wordt door representanten over het algemeen als iets moois ervaren.

Maar je kunt een familieopstelling ook prima zonder representanten doen. In dat geval werk je bijvoorbeeld met voorwerpen. Representanten zijn dus geen noodzakelijke voorwaarde voor een familieopstelling.

Voor jezelf

Er is ook nog een andere, misschien wel belangrijkere reden om als representant mee te doen met een opstelling: het levert je heel vaak iets voor jezelf op.

De ervaring leert dat je nooit ‘zomaar’ wordt gevraagd voor de positie waar je komt te staan. Ook hier geldt: toeval bestaat niet! Hoe vaak ik al niet heb gehoord dat een representant na een opstelling zei:

  • het antwoord te hebben gekregen op een vraag waar die zelf mee rond liep
  • inzicht te hebben gekregen in iets waar hij mee aan het stoeien was
  • nu eindelijk te begrijpen hoe iets ‘voor die ander was’

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je nog nooit representant bent geweest bij een opstelling, zou ik je van harte willen uitnodigen om het zelf eens te komen ervaren. Het is echt bijzonder!

En ook hier geldt dat een familieopstelling op een dieper niveau heel erg lang doorwerkt. Het kan dus zo zijn dat een representant in eerste instantie niet het idee heeft dat er veel gebeurd is, maar er na verloop van tijd achter komt dat er wel degelijk dingen veranderd zijn. En dat kan zelfs maanden later zijn.