Thea Hopmans

SOFROLOGIE: DE 4 FASES VAN ROUW?

Verwerking van verliesgebeurtenissen in 4 fases

Rouw-coaching en verliesbegeleiding kan jou helpen tijdens het rouwproces.
Maar wat is nu eigenlijk rouwen?

Mensen rouwen wanneer ze iemand verliezen die belangrijk was in hun leven. Ook het verlies van mogelijkheden of het verwerven van een handicap of beperking kan aanleiding geven tot het doormaken van een rouwproces. Rouwen is eigenlijk een veranderingsproces waarbij het verlies geïntegreerd wordt in het leven en men ertoe komt de draad van het leven opnieuw op te nemen.

Deze fases van het proces geeft veel inzichten voor de nabestaande en diegene die om je heen staan.

Hoewel de rouwervaring voor iedereen uniek is, verloopt het proces voor iedereen hetzelfde: in vier fasen.

Fase 1: de shock, verwondering

Bij het horen van het nieuws van het sterfgeval, verkeert de nabestaande in een staat van ongeloof, zelfs radicale ontkenning. Er worden beschermingsmechanismen ingevoerd om zijn bewustzijn van de enorme omvang van wat er zojuist is gebeurd te behouden.

 

Coaching en Therapie voor volwassenen

In mijn begeleidingstrajecten met volwassenen gebruik ik een mix van .... lees meer

OPLEIDING ROUW
Sofrologie College onderdeel module:

Rouw en Verlies, lees meer

De nabestaande mobiliseert gigantisch veel energie in een poging om het lijden te ontvluchten (hard werken, hyperactiviteit, verschillende verslavingen, enz.). En zal koste wat het kost de onderbroken relatie met de geliefde zoeken en proberen te behouden: men moet de kleren aanraken, de geur ruiken, de foto’s en video’s bekijken, de stem horen.

Fase 2: de vlucht, de zoektocht

Fase 3: deconstructie

De nabestaande begrijpt dat zijn externe relatie met de geliefde definitief verbroken is, dat deze onherstelbaar is. De pijn kan een ongekende kramp bereiken, met een depressieve ervaring waarin de emoties een behoorlijke intensiteit hebben. Er is een totaal verlies van oriëntatiepunten en structuur, een diep gevoel van eenzaamheid.

U wordt op het Sofrologie College professioneel begeleid

Nieuwsgierig? Heb je weleens een gevoel van ‘hoe zat dat ook alweer’? lees meer

De voordelen van een opleiding

Benieuwd wat onze voordelen zijn? We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet: ............lees meer

Beetje bij beetje wordt er een andere band hersteld tussen de nabestaande en de geliefde. De externe relatie maakt plaats voor een innerlijke relatie. Langzaam begint de nabestaande de mogelijkheid van een terugkeer naar het leven in te zien. Ze herdefinieert haar relatie met zichzelf, met anderen en met de overledene.

Fase 4: herstructurering

 
CyclusDRCBeleving/OntdekkingSpecifieke technieken
 1Het lichaamHeden
Fundamenteel2De geestToekomst
 3De eenheid lichaam/geestVerleden
 4De persoonlijke waardenTotalisatie
 
De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar

Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder
 

Uit onderzoek blijkt dat