Thea Hopmans

ONLINE BEHANDELEN IN TIJDEN VAN CORONA VANUIT GOIRLE

CORONA - BEHANDELING

Pit' PRAKTIJK VOOR PSYCHOTHERAPIE

Thea Hopmans (psychotherapeut,) werkt vanuit Goirle in haar praktijk. Zij werkt niet alleen op afspraak in haar praktijk maar werkt ook online, want de behandelingen van Pit’ praktijk bestaan uit persoonlijke gesprekken via beeld bellen en online modules. Als ze haar werkkamer instapt, dan stapt ze in haar werkomgeving. “dat is ze gewend, dat is in deze tijd erg prettig”.

IN ONS HUIS

Het grote verschil met de tijd vóór de corona crisis is dat Thea haar huis nu dagelijks deelt met haar partner. Met hem spreekt ze af wie van hen welke blokken van de dag iets oppakt. “Een van ons gaat alleen de deur uit voor de boodschappen. Samen wandelen we in de natuur en voor de kinderen en kleinkinderen hebben we zwaai-afstand momenten in onze tuin. Verder doen we alles om corona buiten de deur te houden”, legt Thea uit.

ONLINE BEHANDELEN

In haar contacten met cliënten komt’ corona’ vaak wel even aan de orde. “Sommige mensen zijn angstig. Voor anderen vervalt de structuur van de dag, als gevolg van de beperkingen. Daar hebben we het dan ook over. We houden de behandeldoelen uiteraard scherp voor ogen, maar we nemen mee wat de invloed van het corona virus hierop is.”

Er komen bij Pit’ praktijk Thea Hopmans inmiddels ook meer aanvragen binnen dan anders. Of de psychische klachten het gevolg zijn van de corona crisis, is nog niet duidelijk. Wat zeer waarschijnlijk meespeelt is dat mensen de overstap naar online behandelen nu makkelijker maken, omdat het tot nu toe de enige mogelijkheid is.

Thea ziet de waardering voor online werken toenemen. “Het is nu meteen meer geaccepteerd. Mensen zien de voordelen nu beter en daardoor treedt er normalisatie op. Je ziet dat b.v. bij het thuiswerken, video-onderwijs en video-conference, maar denk ook aan video-call van kinderen naar ouders en grootouders. Dat was voor de corona crisis zeer uitzonderlijk, nu is het geaccepteerd.

Voor mij is online werken vertrouwd. Als Pit’ prakrijk voor psychotherapie maak ik deel uit van een netwerk van collega’s. We delen onze ervaringen met onlinebehandelingen en kennen elkaar goed. Natuurlijk hebben we het over corona; we zitten in deze crisistijd allemaal ‘ver’ bij familie en vrienden vandaan.

TOCH EVEN WENNEN

Het was even zoeken, hoe ga ik er mee om, wat heb ik nodig, in mogelijkheden blijven denken (OM denken,) anders denken en doen gaf mij kracht en ruimte. Inmiddels begint het te wennen. Thea: “Het is een beetje routine geworden. Tijd voor jezelf inruimen is daarbij ontzettend belangrijk. Je zit de hele tijd in elkaars energie en het is nodig om daar ook weer uit te stappen. De wandelingen, het lezen van een boek, een beetje oefenen met golven in de tuin (chippen en putten) en iedere ochtend 15 min. zwemmen. Maar de gewone sociale contacten is een gemis. Als dat voorbij is, gaan we waarderen wat altijd zo gewoon voor ons was”.

Tot de volgende keer.

Thea Hopmans
Interesse in de mens: Van jongs af aan is zij geïnteresseerd geweest in 'de mens'. Wat beweegt de mens, wat zit er achter de mens, wat zit er in de mens verborgen... Dit gaf al vroeg de richting aan die zij in het leven zou lopen. De keuze die zij nam om met mensen te gaan werken was dus niet zo'n rare keuze. Tijdens de studie psychologie heeft zij een hoop geleerd over het energetisch vermogen van de mens, hun systemische achtergronden, de cognitieve en positieve gedragstherapie, stoornissen en diagnostiek (testen en vragenlijsten), dit heeft haar een goede basis meegegeven. De manier van vragen stellen, analyseren en observeren nam zij mee, Zij is 10 jaar verbonden geweest aan een instituut voor opleiding psychotherapeut en energetisch management, waar zij trainingen en opleiding gaf. Zij heeft daar gewerkt in een ruimdenkende, inspirerende en vrije omgeving, wat heeft gemaakt dat zij haar eigen stijl in therapie geven al snel leerde kennen en uitbouwen. Sinds 1998 heeft zij zich verder gespecialiseerd in systemisch werken, zij geeft daarin workshops familie opstellingen, opleiding tot systemisch therapeut. Thea houd van uitdagingen en is zich gaan verdiepen in Sofrologie. Alles wat met Sofrologie te maken heeft is voor haar niet nieuw zowel de oefeningen als de methodiek heeft zij al vele malen doorlopen, zowel individueel als in groep processen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *