Thea Hopmans

Als de wereld Sofrologie zou beoefenen…

OORLOG - VREDE?

Wat gebeurt er met mij? Ongeloof, Verontwaardiging, Boos, maar vooral Verdrietig.
Alle soorten informaties komen langs, en kwam bij mij binnen. Bij het zien van de beelden en andere informatie was ik verbijsterd en ik viel totaal stil alle scenario’s en pijnlijke gevoelens kwamen bij mij binnen en kon niets doen.
Wat zou ik willen doen, wat zou ik kunnen veranderen, hoe ga ik dit oplossen?
Na wat afwegingen (Geld storten 555, kleding of anders doneren, huisvesting?) was voor mij de conclusie duidelijk; Ik ga zeker een bijdrage leveren. Maar wat voor mij het meest naar voren kwam, blijf bij jezelf, blijf geloven in de goedheid van jezelf en de mens. Nu kun je zeggen en al de moorden dan, ja zeker die zie ik ook maar ook mijn onmacht, mijn medeleven, mijn hoop, mijn vrees.
Maar ik weet heel goed dat ik niet in de plaats van anderen kan handelen, voor hen kan beslissen, laat staan veranderen. Ik kan alleen naar mezelf handelen. Ik ben de actor van mijn eigen leven, en heb beslissingsbevoegdheid over mijn eigen acties. Mezelf transformeren hangt alleen van mezelf af. Hoe dan te veranderen, in harmonie te leven met jezelf en met anderen? Hoe vrede in jezelf te vinden?
 

Maar ik besef ook

Als ik een keuze had, zou ik dan kiezen voor oorlog of vrede? In werkelijkheid wordt deze keuze mij talloze keren per dag gegeven.
Je kiest voor oorlog of vrede tussen je hoofd en je hart.
Je kiest oorlog of vrede tussen je verlangens en je gedachten daarover.

Je kiest oorlog of vrede tussen je gedachten en daden.
Je kiest voor oorlog of vrede met de mensen om je heen in het verkeer, met klantenservicemedewerkers aan de telefoon en met degenen die nog belangrijkere rollen in je leven spelen.
Je kunt kiezen voor oorlog of vrede met je computerapparatuur, met je lichaam, met je eten, je financiën of met een ideologie.
Je kiest voor oorlog of vrede met degenen wiens gedrag je leuk vindt en degenen wiens gedrag je verafschuwt. Duizend keer per dag, of zelfs meer, kun je “de strijd aangaan” of ervoor kiezen om in vrede te zijn.
 

Maar Toch: De basis van vrede is die van ieder mens met zichzelf. Als we dit vermenigvuldigen met de vrede van iedereen met zichzelf is het een kleine stap naar wereldvrede. Hier heeft ieder niet alleen vrede met zichzelf, maar ook met de rest van de wereld.

(“Oorlog of vrede is wel een keuze ….Met groet van Thea Hopmans
Nederlandse school voor Sofrologie Tilburg.

Als de wereld Sofrologie zou beoefenen…Maak kennis met Sofrologie
mail: theahopmans@outlook.com of tel: 06 25202048