Thea Hopmans

DE THERAPEUTISCHE FUNCTIE VAN RITUELEN (ROUW)

Het creëren van een nieuwe band met:

Het vermiste wezen is onderdeel van het rouwwerk dat de nabestaande verricht (zie de vier taken van rouwen ). Deze bewuste benadering is essentieel om naar verzoening te gaan. Rituelen maken er deel van uit, ze zijn een geweldige manier om de emotionele band met de vermiste persoon weer op te bouwen. Ze hebben een volledige therapeutische functie omdat ze het verdriet van de nabestaanden opvangen.

Een geruststellende date

Het ritueel biedt een geruststellende structuur en regelmaat waarin gebaren en attitudes worden herhaald. Dag na dag zal deze ontmoeting met jezelf en met de geliefde de band voeden en kalmeren die hen verenigt. Het ritueel is als een mijlpaal in de ruimte en tijd waar gedachten zichzelf kunnen organiseren, waardoor de nabestaande zich beter kan concentreren op de activiteit van de dag.

Een moment van delen

Rituelen kunnen openbaar of privé zijn. Voor openbare rituelen kan het zijn om bloemen te plaatsen op het graf van een geliefde op Allerheiligen, om deel te nemen aan een herdenkings mis. Je kunt ook kiezen voor meer persoonlijke vieringen met vrienden en familie, op een jubileumdatum, in de vorm van een groepswandeling, een diner, het loslaten van ballonnen, een concert georganiseerd ter nagedachtenis aan de overledene.

Met Sofrologie - Systemisch werken en Psychologie als mijn leidraad

Een stille dialoog

Privérituelen zijn intiem. Het kan een kwestie zijn van het planten van een boom of een bloem op een symbolische plek; een klein altaar met een kaars maken naast de foto van het overleden wezen en elke dag een stille dialoog met hem aangaan; om hem te schrijven in een notitieboekje dat gereserveerd is voor deze kostbare correspondentie; om op die fauteuil of dat kussen te zitten waar hij graag zat; voor een kind, om naar zijn foto op het nachtkastje te kijken …

Een mijlpaal gedurende de dag

Het ritueel ontleent zijn kracht aan regelmaat. Het vertegenwoordigt een gunstig gefixeerd kader wanneer alles in het bestaan ​​van de rouwende persoon hapert. In de loop van de dagen komt er een dialoog tot stand met het vermiste wezen. We kunnen hem de kleine gebeurtenissen van zijn dag vertellen, maar ook wat we dachten dat we op een dag tegen hem konden zeggen en wat we nooit konden zeggen. Het ritueel is een tijd van emoties, van tranen, maar ook een tijd waarin we nadenken en ons opladen. Het houdt de vermiste persoon in leven en creëert een nieuwe, vredige band met hen.

Een brug tussen gisteren en morgen

Het ritueel maakt deze stille uitwisseling mogelijk. Het bevordert een soepele overgang tussen gisteren toen de overledene er was en morgen wanneer we hem niet meer zullen zien. Het is een steunpunt, een brug, maar geen doel op zich. Het ritueel kan inderdaad evolueren, discreter worden tijdens de rouw en soms verdwijnen. Het is niet nodig om hem jarenlang identiek te houden aan zichzelf door zijn leven om hem heen te kristalliseren. Dit zou zijn om het te ontdoen van zijn betekenis en zijn therapeutische functie.

Een hechtheid van hart met de ander

Je kunt ervoor kiezen om het ritueel te delen met een geliefde die ook wordt beïnvloed door de verdwijning van de geliefde. Als gezin bijvoorbeeld regelmatig samenkomen rond de foto van je geliefde, een kaars aansteken. Iedereen zal over de overledene kunnen praten, hun pijn, hun herinneringen en hun tranen in vertrouwen kunnen nemen, in een klimaat van groot vertrouwen, zonder oordeel. Het ritueel wordt vruchtbaarder: het verzacht niet alleen de pijn, maar het weeft ook een nieuwe band tussen de levenden. Het maakt een uitwisseling van grote emotionele intensiteit mogelijk, waarbij het gevoel van verbondenheid met een gemeenschap wordt versterkt, met de perceptie van een grote verbondenheid van hart met de ander.

Lees ook:

Thea Hopmans Psycho Therapeut & Sofroloog
Thea Hopmans: Docent - Psychotherapeut - Sofroloog en Systemische begeleiding

Voor jouw geschreven

Deze tekst is speciaal voor u geschreven.
Neem alle tijd om te lezen en laat de woorden in stilte binnenkomen. Wil je meer weten over jouw proces en heb je vragen of heb je gewoon vragen rond het leven daarvoorin het nu – of daarna. Stel ze, niet één vraag is ongewoon. Het is fijn om op een rustige locatie gewoon te delen wat op je hart ligt.

Voor de professionals

Is het altijd al jouw droom geweest zelfstandig therapeut | couch of counselor te worden en te werken vanuit je eigen praktijk? Waarin je mensen verder kunt helpen en begeleiden in hun proces -ontwikkeling? Zodat ze weer echt in verbinding met zichzelf komen en gelukkig kunnen zijn? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je je verder ontwikkelen in je huidige werk als therapeut, omdat je je cliënt steeds de allerbeste begeleiding wilt bieden?