Thea Hopmans

Familieopstellingen

Wat is een familieopstelling?

Als mens ben je altijd onderdeel van een familiesysteem. Je wordt erin geboren en treft het aan zoals het is. In een familiesysteem beïnvloeden mensen elkaar. Het gebonden zijn aan jouw systeem brengt veel goeds. We bouwen er onze persoonlijkheid op. Maar soms zorgt het er ook voor dat je niet geheel kunt zijn wie je bent als individu. Je eigen leven lijkt dan ondergeschikt aan iets groters dat je niet lijkt te kunnen pakken of veranderen.

Wanneer de dynamiek in jouw systeem het lastig maakt om je eigen leven te leiden en los te komen, ben je onbewust loyaal aan iets of iemand en spreken we van een verstrikking.

Een verstrikking uit zich bijvoorbeeld in het steeds tegen bepaalde problemen oplopen, in stress of spanning, gezondheidsproblemen. Of in het gevoel dat er meer in je zit, privé of in je werk, maar het er niet uit komt. Op dat moment is een familieopstelling een mooi instrument om dat te onderzoeken.

Thema's voor een opstelling

 • •  Stress, burn-out of overspannenheid
 • •  Relaties, bindingsangst en echtscheiding
 • •  Conflicten, thuis, met familie of op het werk
 • •  Gebrek aan zelfvertrouwen
 • •  Een te groot of klein verantwoordelijkheidsgevoel
 • •  Vragen rondom afscheid of overlijden
 • •  Depressieve gevoelens en moedeloosheid

•  Gedrags- en opvoedingsproblemen

Dag workshop - Zaterdag

Sinds 2016 organiseren we het hele jaar door dag-workshops familieopstellingen in het centrum van Goirle. De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, ook wanneer je geen ervaring hebt met familieopstellingen.

De eerstvolgende dagworkshop is zaterdag 11 september 2020 van 10:30 tot 16:30 uur

Verbondenheid

Iedere opstelling heeft zijn eigen verhaal, het raakt me altijd weer diep van binnen. Voor mij opnieuw een bevestiging hoe waardevol opstellingen zijn.

Hoe werkt een opstelling?

In het werken met familieopstellingen maken we verstrikkingen zichtbaar en voelbaar. We onderzoeken de onderlinge verhoudingen en nodigen mensen uit andere posities in te nemen. Zo kan loyaliteit die tot voor kort het probleem in stand hield, bewust worden dat hij het probleem oplost. Er ontstaat zo een nieuw evenwicht. Een evenwicht dat recht doet aan het geheel én aan wie jij bent als individu. Zodat jij gezonder en vrijer kunt functioneren.

Het werken met opstellingen is een krachtige en diepgaande methode om het verband tussen gebeurtenissen, relaties en psychische problemen zichtbaar te maken en te veranderen. Deelnemers ervaren vaak een diepe tevredenheid na een opstelling. Veelal is het doen van één opstelling voldoende.

Vraagsteller - Representant

De begeleider, die in nauw contact staat met de vraagsteller, zoekt naar een meer passende, gezonde herordening van het systeem.
Door via de opstelling het systeem van binnenuit te veranderen, verandert het innerlijk beeld van het systeem en van de leden die in het systeem functioneren.
De verkregen inzichten zijn vaak onverwachts en ontroerend. Het resultaat kan voor het systeem en de vraagsteller een diepgaand effect hebben en zeer bevrijdend zijn.

Deze dag workshop familieopstellingen is een mooie kans om met je eigen thema’s aan de slag te gaan of eens mee te maken wat een opstelling nu zoal inhoudt. Er wordt gewerkt met respect voor de betrokkenen, ook voor degenen die niet aanwezig zijn, maar wel deel uitmaken van het systeem.

De representanten bewegen vanuit de energie van jouw opgesteld familielid, de begeleider zal leiding nemen in dit proces daar waar nodig is.
Door de energie fysiek in de ruimte te zien en te voelen, kan er al veel moois in jouw familiesysteem in beweging komen. Vooral de aanwezigheid van de groep zal de familiedynamiek nog krachtiger maken.

Door het werken met opstellingen maken we snel contact met wat er verstopt zit in ons en waarom we nu vastzitten. De opstellingen helpen ons op een veilige doch snelle manier, stapje voor stapje, uit de bevroren impasse van onze levensthema’s meer in beweging te komen; van binnen en van buiten.

Over de stenen die de ouders niet opruimen struikelen hun kinderen

Cursussen - Workshops

Workshop Familieopstellingen

 • 09:30 - 16:30
 • 6 losse bijeenkomsten

Zaterdag

Maak nu kennis met de zaterdag workshops Systemische familieopstellingen zij zijn een prachtige gelegenheid om inzicht te verwerven met Systemisch Werk en in het bijzonder in jezelf

Workshop Familieopstellingen

 • 13:30 - 16:00
 • 6 bijeenkomsten

Donderdag-middag

Speciaal voor jou als je worstelt met een thema of vraag en er de vinger niet achter krijgt wat er onbewust speelt.

Persoonlijk advies of vragen?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Ik ben iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met Thea of stuur een mail via het contactformulier. Je kunt mij ook een bericht sturen via WhatsApp,