Thea Hopmans

SOFROLOGIE: HET VERSCHIL TUSSEN ‘WERK’ & HET ‘PROCES’ VAN ROUWEN

Om volledig te begrijpen wat rouwen is;

SOFROLOGIE – WAT IS ROUW is het belangrijk om te weten dat het tegelijkertijd op twee niveaus werkt.
(zie Wat is rouwen?):

Op een onbewust niveau is het rouwproces.

Het rouwproces is een natuurlijke en onvrijwillige dynamiek die automatisch begint vanaf het begin van verdriet. Het is een ondergrondse kracht die alle middelen van het lichaam en de psyche mobiliseert om de innerlijke wond te genezen. Het werkt net als het genezingsproces van lichamelijk letsel.

op een bewust niveau is het rouwwerk.

Rouwen is een vrijwillig proces. Wanneer de nabestaande dit “werk” onderneemt, betekent dit dat hij BEWUST de beslissing neemt om de voorwaarden te scheppen die gunstig zijn voor zijn innerlijke genezing. Dit bewuste proces dat tijdens de duur van de rouw wordt gehandhaafd, is essentieel om de verzoening te ondergaan.

Om dit te doen, is het belangrijk voor haar om de vier rouwtaken te kennen en te vertrouwen op de drie essentiële vragen van rouw om ze concreet uit te voeren.

Dag na dag zullen de nabestaanden het rouwproces kunnen ondersteunen en vergemakkelijken door middel van hun keuzes en intenties. Voor zichzelf zorgen, haar emoties uiten, haar ritme respecteren, jezelf niet positioneren als slachtoffer, jezelf tijd gunnen. Dit alles vergemakkelijkt het vlotte verloop van het rouwproces en dus een harmonieuze genezing. Het essentiële doel van het “werk” van verdriet is om de pijn van verlies te verlichten.

Het rouwwerk is daarom erg positief, het is geenszins een kwestie van de herinnering aan de overledene af te sluiten, hem te vergeten. Integendeel, het gaat erom een ​​levendige herinnering aan hem te bewaren terwijl jij voor zichzelf zorgt.

Rouw is geen gebeurtenis, maar een proces.

Het is belangrijk bij het begin voor ogen te houden dat er een éinde’ komt aan het verdriet. Het is de weg van de natuur dat men erdoorheen komt, ook al kan men het op vele momenten niet geloven.

Verwerken van verdriet is echter geen rechtlijnig proces. Het is net als in een processie: drie stappen vooruit, twee stappen achteruit, ups en downs, progressie en terugval. Het is belangrijk zich te realiseren dat het herstelproces bezig is, of men zich beter of slechter voelt dan gisteren of dan vijf minuten geleden. Rouw is geen gebeurtenis, maar een proces.