Thea Hopmans

Systeempsychologie met familieopstellingen​

Kosten

€ 360,-

Inschrijfgeld: € 30,- (eenmalig)

Algemene informatie

 • 19:30 - 22:00
 • Goirle
 • 6 bijeenkomsten
  (zaterdagen)

Data

 • 05-10-2019
 • 19-10-2019
 • 02-11-2019
 • 16-11-2019
 • 30-11-2019
 • 14-12-2019

TIP

Het is mogelijk om in te
schrijven voor
individuele
 bijeenkomsten. Gelieve dit aan te geven in het afspraken formulier onderaan deze pagina.

Belangrijkste verschil tussen de psychoanalyse en de systeemtheorie

Het belangrijkste verschil tussen deze twee theorieën is dus ook dat de psychoanalyse alleen maar gericht is op een individu. Wat doet het individu, hoe denkt het individu en wat heeft een individu nodig voor goede ontwikkeling? De systeemtheorie bekijkt al deze vragen wel, maar dan binnen een systeem, oftewel een groep. Dan wordt het dus: wat doet het individu binnen een systeem? Hoe denkt een individu binnen het systeem en wat heeft het individu nodig voor een goede ontwikkeling binnen het systeem? Ook wordt er meer gekeken naar het grote geheel, dus het functioneren binnen een systeem. Zowel in familie, gezin als in organisatie Tverband.

 

Energetisch Systemisch werk

Deze cursus is helemaal gericht op het kennismaken of te verdiepen met zowel het systeempsychologie als het energetisch lichaamswerk. We doen diversen oefeningen met beide werkvormen én met een combinatie daarvan gericht wat je hoort te weten in het systemisch werken met opstellingen. Zaken als: wat is je plek, hoe zit je lijf, blijf je bij jezelf en hoe geef je een grens aan komen aan de orde.

Voor wie

Deze cursus is geschikt voor iedereen die benieuwd is naar deze werkvorm(en). Het maakt niet uit of je hier al ervaring mee hebt. Door mee te doen krijg je stapsgewijs inzicht in het functioneren van het systemisch werken in opstellingen. Door de energetische oefeningen krijg je meer contact met je lichaam en vergroot je je lichaamsbewustzijn. Je krijgt zicht op de invloed van de systemen waar je onderdeel van bent. 

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de vele opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Onderdeel: Geschiedenis uit de systeemtheorie
Kort gezegd gaat de systeemtheorie er van uit dat de mens pas werkelijk begrepen kan worden in de context van zijn relaties. Ondanks dat we vaak denken dat iemand een vaststaand karakter heeft, zien we mensen zich in verschillende contexten steeds anders gedragen. Ze zijn anders op het werk dan thuis, anders bij hun moeder dan bij hun schoonmoeder en ook weer anders bij hun sportclub dan met hun kinderen. Mensen hebben een groot gedragsrepertoire en schakelen steeds per situatie over op ander gedrag. Mensen zijn dus erg contextgevoelig.

Onderdeel: De taal van het lichaam
Voelen, ervaren en waarnemen in het lichaam zijn kernwoorden tijdens de cursus. Korte stukken theorie wisselen zich af met veel oefeningen en opdrachten in de vorm van opstellingen. Daarbij werken we met modules.  Naast je systemische persoonlijke ontwikkeling leg je ook de belangrijke basis voor je professie voor als je zelf wilt leren opstellen en/of systemisch gaat coachen. Leren door zelfervaring.

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de vele opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Onderdeel: Uitgangspunt en toepassing
Systeemdenken vereist een holistische kijk op het te bestuderen systeem. Dit wil zeggen dat er niet alleen naar de afzonderlijke deelsystemen gekeken wordt, maar vooral ook naar de manier waarop zij wisselwerking vertonen en naar hun plaats in het geheel.

Onderdeel: Waarnemen
Tijdens deze cursusdag gaan we op een hele nieuwe, eigentijdse en eenvoudige wijze aan de slag met waarnemen. We gaan gebruik maken van ons onderbewuste; onze intuïtie. Dit blijkt een heel krachtige en nauwkeurige bron te zijn waar veel personen en opstellers nog te weinig gebruik van maken.

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de vele opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Contextuele systeemtherapie
Is een therapeutische benadering die problemen en levensvragen niet los ziet van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. De verbondenheid die er is met uw partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’. Elke hulpvraag wordt vanuit die context benaderd.

Systemisch fenomenologisch waarnemen (zonder- oordeel, feitelijk, met je zintuigen en je intuïtie)
De manier waarop je systeem fenomenologisch waarnemen kan scholen is in eerste instantie bewustwording van de verschillende kanalen, die dit zintuig bevat. Bewustwording van het lijf (lichaamsbewustzijn), het vermogen om in de ruimte, om je heen en binnen jezelf waar te nemen. Een gevoel van ruimtelijk positionering te herkennen. Wij gaan door middel van oefening kleine opstellingen maken, wat een persoonlijke kijk geeft op ons, binnen de context van de cursus.

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de persoonlijke ontwikkeling rond opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Psychoanalyse en de Systeemtheorie 
De systeemtheorie gaat juist niet over het individu zelf, maar over het individu in zijn omgeving. Systemisch werken is op de eerste plaats een denkkader: een manier van beschouwen van wat er gebeurt in de relaties tussen mensen. Systemisch werk is een vorm van waarnemen, denken en handelen waarbij de mens wordt bezien in samenhang met zijn systeem en omgeving.

Intuïtie – Intuïtief
Je gaat schilderen vanuit je gevoel. Laat alle eventuele kennis die je hebt over perspectief en compositie maar los. Jouw inspiratie en jouw creativiteit worden opgewekt via een prachtige visualisatie/meditatie. Er is de mogelijkheid om dat wat je op het doek hebt gezet verder uit te werken in een opstelling.

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de persoonlijke ontwikkeling rond opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Ontwikkeling & inzichten binnen het systeem
Systemische denkkaders en begrippen. Loyaliteit, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke aspecten in de dynamiek van menselijke relaties. Als er ergens iets misgaat tussen mensen dan is het vaak in dit gebied.

Onderdeel: De taal van het lichaam
In de ervaringen die we tot nu opdeden met systemische opstellingen blijkt de binding in het systeem gebaseerd te zijn op de volgende drie elementaire principes: 

 1. Iedereen heeft recht op een plaats
 2. Er is een natuurlijke ordening in het familiesysteem
 3. Er dient een balans te zijn tussen geven en nemen 

Deze drie bindingsprincipes zien we zowel in families als in organisaties.

 

Inhoud cursus:
Aan de hand van de theorie en de persoonlijke ontwikkeling rond opstellingen, ga je ervaren en waarnemen wat jouw systeem van herkomst voor en met je heeft gedaan. En wat de invloed op dit moment op je heeft.

Energetische systemische opstelling dag
Als je je doel vindt, je verlangens kent zal je draagkracht toe nemen. 

Wat is waarnemen, wat is voelen, wat is bewustzijn in de context van systemisch werken in opstellingen. Deze dag worden er opstellingen gegeven, iedereen kan een eigen vraag inbrengen.

Thema: je doel, je verlangens
Voelen wie je bent en wat je wilt. Je weggestopte gevoelens opzoeken en ze gebruiken als brandstof voor je groei.  Durf jij opnieuw te vertrouwen op je intuïtie? Want dán groei je, leef je jouw diepste verlangens en zie je resultaat op het gebied van zelfliefde, liefde, werk, dromen en inkomen.

Certificaat van deelname

De vier modules Algemene psychologie, Psychologie en persoonlijkheid, Ontwikkelings- levensfasepsychologie en Systeempsychologie met opstellingen, rond je los van elkaar af met een theoriegerichte opdracht. Behaal je per onderdeel een voldoende, dan ontvang je het certificaat van deelname voor dat onderdeel.

Wat kunt u er mee?

Meer dan je nu kunt vermoeden: je krijgt diepe inzichten in jezelf en in anderen. Je zult een bruisende cursus ingaan. Dit gaat je veel inspiratie en energie opleveren. Je gaat onderdeel uitmaken van een groep positieve mensen die allemaal vooruit willen.

Behaal per onderdeel een voldoende en ontvang een certificaat!

Persoonlijk advies of vragen?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Ik ben iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met Thea of stuur een mail via het contactformulier. Je kunt mij ook een bericht sturen via WhatsApp.

Meld je aan

Vul hieronder je gegevens in met daarbij de module waarin je geïnteresseerd bent en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor het regelen van een eerste afspraak. Bij inschrijving dient een aanbetaling gedaan te worden van € 30,-.


Betaling in één keerBetaling in termijnen (+ € 30,- op totaalbedrag)

Bijeenkomst 1Bijeenkomst 2Bijeenkomst 3Bijeenkomst 4Bijeenkomst 5Bijeenkomst 6