Thea Hopmans

Rouw & Verlies door zelfdoding

Verlies door zelfdoding

Zelfdoding is een vorm van overlijden die een specifieke aandacht vereist. Nabestaanden blijven vaak met veel vragen achter. Verdriet, boosheid, schaamte, er zijn allerlei rouwgevoelens die intens naar boven kunnen komen.  Het is een situatie die ons leven overhoophaalt, en vaak wordt er gezocht naar een verklaring. Vaak is er ook een waarom- vraag. Ben ik niet de moeite om voor te leven? Had ik het kunnen voorkomen? Of waarom heb ik niets gemerkt? Vaak heerst er ook nog een taboesfeer over zelfdoding. Dit maakt het voor nabestaanden vaak moeilijk om hierover te praten.

header-image

Vragen

‘Ik ga effe lopen.’
‘Hoezo? Je bent er net weer en je voeten zijn kapot.’
‘Ik ben een beetje misselijk.’
‘Oké, maar pak eerst even je schone was aan.’

Het zijn de laatste woorden die moeder en haar zoon uitwisselen, vlak voordat hij die dag de deur uitloopt. Daarna zal ze hem nooit meer levend terugzien. ‘Sinds die fatale dag is ons (gezin-familie) leven een grote chaos’, schrijft vertelt de moeder. ‘Je wilt er gewoon niet aan, dat jouw kind zelfmoord heeft gepleegd.’ Niet alleen het intense verdriet gemis, maar ook talloze vragen achtervolgen haar. Haar zoon loopt de deur uit, anderhalf uur later overlijdt hij. Wat is er in die anderhalf uur gebeurd?

‘Ik heb nooit het idee gehad dat hij speelde met de gedachte van zelfmoord. Voor zover ik weet, werd hij niet gepest op school en vertoonde hij geen depressief gedrag. Dat maakt het voor mij heel lastig om te begrijpen. Waarom deed ie ‘t? Waarom hebben we nooit iets gemerkt? Was het überhaupt wel zelfdoding?’ Zij stelt al haar vragen, vertelt wat er is gebeurd en doet daarmee een beroep op al zijn vriendschappen om alle informatie die zij wellicht hebben, te delen. ‘Elk flintertje informatie telt.’

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke manier het beste bij jou past

Persoonlijk advies of vragen?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Ik ben iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met Thea of stuur een mail via het contactformulier. Je kunt mij ook een bericht sturen via WhatsApp.

Maak een afspraak

Vul hieronder je gegevens in, het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor het regelen van een eerste afspraak.


IndividueelIn een groep