Thea Hopmans

Mayor Sofrologie FAQ

onder de paraplu van Sofrologie is het gezond groeien

Pit' College - FAQ

Sofrologie kan worden gebruikt als aanvulling op paramedische therapieën, maar is nooit een vervanging. Afhankelijk van de doelstelling kiest je Sofroloog voor een gewone sessie of een sessie met een therapeutische inslag. Het is ook mogelijk dat een dokter, psycholoog, fysiotherapeut … na een specifieke diagnose Sofrologie aanwijst als geschikte behandeling – een samenwerking die we als Sofrologen graag bevorderen. Maar een doorverwijzing is géén voorwaarde om bij een Sofroloog aan te kloppen.

Sofrologie is een efficiënte vorm van zelfzorg en een preventieve aanpak voor behoud van welzijn.

 • Relaxatie: het is belangrijk dat je je spieren leert ontspannen en spanningen leert loslaten. Toch is dit geen einddoel van Sofrologie, maar eerder een middel.
 • Hypnose: je Sofroloog doet geen suggesties, maar bevordert daarentegen jouw autonomie en actieve participatie.
 • Autosuggestie: Sofrologie ontwikkelt het ‘bewust zijn’. Je ziet het leven niet door een roze bril of je maakt jezelf niet wijs dat alles koek en ei is.
 • Een ‘magische’ methode: Sofrologie vraagt een regelmatige en energieke inzet.
 • Massage: er is geen enkel fysiek contact tussen jou en je Sofroloog.

Voor iedereen. Voor iedereen die regelmatig rust en stilte wil vinden in zichzelf. Voor iedereen die innerlijk welzijn wil ontvangen. Voor iedereen die een sterker contact wil krijgen met zijn kracht en levensenergie. Voor iedereen die regelmatig een innerlijke reis wil maken. Voor iedereen die ondersteuning zoekt bij een herstelproces. Voor iedereen die ziektes wil voorkomen, zoals een burn-out.

Ja. Deze tak noemen we ‘Sofro-pedagogie’, of soms ook ‘ludieke Sofrologie’. Veel kinderen en adolescenten hebben te maken met moeilijke situaties door familiaire, interpersoonlijke of educatieve problemen. Hun Sofroloog leert hen technieken om innerlijke bronnen aan te boren die hun persoonlijke en educatieve ontwikkeling versterken. Zo vinden ze hun eigen pad in het dagelijkse leven.

Ja. Sofrologie leert je om stress op een positieve manier te beheersen. Niet de stressbron is het probleem, wel de manier waarop je met stress omgaat. Dankzij de oefeningen ontwikkel je je verdedigingsmechanisme waardoor je kalmer en meer gebalanceerd leert reageren. Zo verminder je de negatieve impact van stress op je fysieke en psychische gezondheid.

Ja. Sofrologie op het werk verhoogt het energieniveau en de productiviteit van de medewerkers. Interpersoonlijke relaties verbeteren en conflicten worden gemakkelijker opgelost. Medewerkers passen zich sneller en beter aan, en leren hun tijd beter te managen. Bovendien verlaagt Sofrologie het ziekteverzuim door stress.

Naar bedrijven bieden wij een specifiek programma voor stressbeheersing aan: Welzijn & Sofrologie. Het is een 8-weken programma met 8 praktische technieken voor een betere stressbeheersing thuis en op het werk. In deze cursus ontdek je de basisbegrippen en oefeningen van de Sofrologie. De oefeningen hebben onder andere als doel het zelfinzicht te verbeteren, negatieve effecten van stress te beheersen en een positieve en serene levenshouding te bevorderen.

Net zoals bij een individuele sessie leidt je Sofroloog de groep. Hij geeft het tempo aan van de oefeningen en evaluaties. Bij een groepssessie is het niet nodig dat iedereen dezelfde klacht heeft. Je hoeft jouw ervaringen niet te delen in de groep, maar we raden het wel aan. Het is belangrijk dat je respect hebt voor de belevingen van de andere deelnemers. Je onderbreekt niemand en je luistert actief. Net zoals je Sofroloog mag je de inhoud niet interpreteren.

Je Sofroloog past de oefeningen gemakkelijk aan. Zijn focus ligt volledig op jouw doelstellingen en kennis.

Je groeit mee met de groep. Door elkaars belevingen te delen op het einde van de sessie word je je meer bewust van je eigen ervaringen.

De lengte van een individuele sessie varieert van 30 tot 60 minuten. Een groepssessie duurt 1 tot 2 uur.

Sofrologie biedt verschillende oefeningen aan. Ze zijn meestal gebaseerd op ademhaling, spanning en ontspanning van je lichaam en het oproepen van positieve gevoelens. Je Sofroloog bespreekt ze altijd vooraf in een verkennend gesprek. De sessie start pas na jouw toestemming met de oefeningen. Je kan ook zelf Sofro-oefeningen of thema’s aangeven.

Enkele voorbeelden van oefeningen:

 • Wat neem je waar in het hier en nu, zonder oordelen of interpretaties
 • Maak een positieve voorstelling van wat je in de toekomst wilt realiseren.
 • Versterk positieve herinneringen uit jouw verleden.
 • Welke belangrijke waarden wil je in je leven meer integreren en beleven?
 • Geef tijd en aandacht aan gevoelens en welzijn.
 • Verminder opgebouwde spanningen.
 • Word je bewust van hoe vernuftig je lichaam voor je zorgt.
 • Maak een positieve verbinding met anderen en met het leven in je.
 • Volg bewust je ademhaling – verander de frequentie, de diepte en de plaats van je ademhaling.
 • Luister naar je zintuigen: wat voel je, ruik je, zie je, hoor je, smaak je?
 • Verplaats jezelf in gedachten naar een aangename plaats.

Voorbeelden van thema’s:

 • stress verminderen                    slaapkwaliteit verbeteren
  een project voorbereiden          een verlies verwerken
  met pijnklachten leren omgaande innerlijke leefwereld verkennen
 • zelfzorg in het dagelijks leven integrer 

Ja. De oefeningen verlopen via een bepaalde structuur. Heb je die aangeleerd? Dan pas je ze gemakkelijk bij jezelf toe. Het is jouw taak om thuis verder te oefenen. Luisteroefeningen zijn een goed hulpmiddel.

Ja. De oefeningen verlopen via een bepaalde structuur. Heb je die aangeleerd? Dan pas je ze gemakkelijk bij jezelf toe. Het is jouw taak om thuis verder te oefenen. Luisteroefeningen zijn een goed hulpmiddel.

Doe minstens eenmaal per dag een Sofrologische oefening. Die regelmaat is nodig om de veranderingen een plaats te geven en een nieuwe balans te vinden.

Oefen je regelmatig? Dan kun je de methode ook toepassen in je dagelijkse leven. Je past de technieken aan je eigen situatie aan. Zo leer je zelf je problemen oplossen en heb je na een tijd geen begeleiding meer nodig.

 

Thea Hopmans Psycho Therapeut & Sofroloog

Thea Hopmans

Uw docent

Je Sofroloog past de houdingen en oefeningen aan je mogelijkheden aan. Zo voer je de oefeningen zittend, rechtstaand of liggend uit. Je rug is altijd recht zodat je lichaam heel duidelijk aanwezig is. In het begin lijkt het moeilijk, maar stilaan voelt het comfortabel aan en ben je helemaal bewust van je “lichamelijkheid”. Je ogen zijn tijdens de oefeningen gesloten.

Je hebt geen speciale kledij nodig. Trek iets aan waarin je je gemakkelijk voelt.

Vitaliteit – ontspanning – interne vrede – fysiek en mentaal welzijn – verbeterde concentratie – helderheid – creativiteit – aanwezig in het hier en nu – positieve gedachten en emoties – harmonie – zelfvertrouwen – helder bewustzijn – levenskracht.

De kostprijs schommelt heel sterk en hangt af van verschillende factoren, zoals vooropleiding, regio, terugbetaling bedrijf, ZF, duur van de sessie, in groep of individueel, enz. Je neemt best contact op met een Sofroloog

Wil je de opleiding tot Sofroloog volgen of je vakbekwaamheid uitbreiden, dan ben je bij ons aan het goede adres. Maar ook als je alleen een intensief persoonlijk ontwikkeltraject wilt volgen ben je welkom bij het eerste deel van de opleiding. Hiernaast volgt een uitleg. Meer informatie vind je bij de specifieke opleidingsjaren.

Benieuwd hoeveel tevreden cliënten u voor gingen? Lees de referenties die zij over ons schreven op onze website en laat u overtuigen.
Thea Hopmans Psycho Therapeut & Sofroloog

Persoonlijk advies of vragen?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Ik ben iedere werkdag bereikbaar van 9.30 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met Thea of stuur een mail via het contactformulier. Je kunt mij ook een bericht sturen via WhatsApp.

Maak een afspraak

Vul hieronder je gegevens in, het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor het regelen van een eerste afspraak.