Thea Hopmans

SOFROLOGIE: ROUW & VERLIES ONDERWERP ANGST

ANGST

Het verdwijnen van de geliefde leidt tot een ineenstorting van de referentiekaders of wel benchmarks en structuren van de nabestaande. Diep gedestabiliseerd, kan deze een groeiende angst of zelfs een gevoel van paniek voelen gedurende weken en maanden.

Angst kan zich uiten door lichamelijke symptomen:

beknelde keel, hartkloppingen, migraine, hartaanval, misselijkheid, duizeligheid, koud zweet, opvlieger, depressie. Deze symptomen kunnen worden verminderd door behandelingen die zijn aangepast aan de conventionele geneeskunde of uit alternatieve geneeskunde. Als er een afspraak is met een arts, zal dit bevorderlijk zijn voor een gunstige uitwisseling waarbij het verband tussen verdriet en de manifestatie van symptomen kan worden uitgedrukt en bevestigd.

BLIJF VERTROUWEN

De angst die de rouwende persoon voelt, is evenredig met zijn materiële en emotionele afhankelijkheid van de overledene. “Hoe kan ik aan mijn behoeften voldoen? Hoe kan ik alleen wonen in dit grote huis? Zal ik in staat zijn om alleen voor mijn kinderen te zorgen? “ Deze zorgen zijn veelzijdig resultaat van de angst voor het onbekende, de angst om het trauma van een sterfgeval niet te kunnen overleven, om te worden vernietigd door de emotionele tsunami, bezwijken voor suïcidale gedachten, dat de angst geliefd te worden vergeten.

Deze emoties kunnen een heropleving ervaren (wat normaal is) tijdens fase 3 van het rouwproces (vernietiging), maar ze zullen geleidelijk afnemen en verdwijnen naarmate het rouwproces vordert. Ook al lijkt het tegenwoordig moeilijk te geloven, de rouwende persoon zal verzoening ervaren wanneer ze het rouwproces heeft doorgemaakt. Het is een zekerheid. Het is belangrijk voor haar om zelfvertrouwen te behouden.

LEES OOK:

MEDICIJN ?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.