Thea Hopmans

Therapie & Sofrologie

Therapie: methode Sofrologie

Stress, spanning, somberheid, angst: het zijn klachten waar je steeds vaker over hoort. Een in Nederland nog niet zo bekende ontspanningsmethode is

Een therapie en een techniek voor persoonlijke ontwikkeling. Sofrologie is een erkende therapie voor een breed scala aan problemen, van stressklachten tot slapeloosheid en omgaan met emoties en interpersoonlijke relaties.

De bedoeling van deze methode is dat je je meer bewust wordt van lichaam en geest en beide in harmonie brengt. Dit wordt bereikt met eenvoudige oefeningen die je zowel individueel als in groepsverband kunt doen, maar ook thuis, in de auto of op het werk. Als het goed is, resulteert dit in een gevoel van welbehagen, harmonie, autonomie en zelfvertrouwen.

Positief denken is één van de pijlers van de Sofrologie. De methode is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar. Je kunt het gebruiken in de strijd tegen stress, somberheid of vermoeidheid maar het wordt ook toegepast bij mensen met bijvoorbeeld concentratieproblemen of een gebrekkig zelfvertrouwen. Zwangeren kunnen de methode gebruiken als voorbereiding op de bevalling.

Ken jij deze methode? Zo ja: wij zijn benieuwd naar ervaringen! En zo nee; lijkt het je wat? 

Therapie voor wie?

Stress gebonden
  • Hyperventilatie: je gaat ‘over ‘ademen, heel oppervlakkig ademen slaapstoornissen: inslaap- en doorslaapproblemen, nachtelijk gepieker
  • Psychosomatische klachten: maagpijn, prikkelbare darm, onrust spanningshoofdpijn, nekpijn, rugpijn vermoeidheid, concentratieproblemen sommige hartkwalen, zoals hoge bloeddruk.
Psychische of emotionele overbelasting
  • Depressie en burn-out, rouw en verlies, scheiding Twijfels, moeilijk kunnen beslissen, angstig etc.

Gratis bijeenkomst

zaterdag 14 en 28 maart

Sofrologie is uitgegaan van de observatie en studie van het bewustzijn. Je start vanuit je lichaamservaring en gaandeweg word je je bewust van het verband tussen lichaam en de geest en hoe dit je levenswijze beïnvloed. Het doel van Sofrologie is dan ook om evenwicht te vinden tussen de twee en meer positieve gewoonten te bevorderen.

Sofrologie Psychosomatisch

Sofrologie wetenschap van harmonieus bewustzijn:

Ontspanning, ademhaling en het verhelderen van ons bewustzijn, zijn de sleutelwoorden van deze therapie. Sofrologie is een psycho-corporale methode die gericht is op zelfkennis en balans tussen emoties, gedachten en het lichaam. Het wordt gezien als een filosofie van het leven door bewust te zijn wie je bent en bewust te zijn wat je nodig hebt bouw je naar een gezonder eigen leven.

Een methode van persoonlijke ontwikkeling

Ook beschouwd als een methode van persoonlijke ontwikkeling en ontwaken, psychosomatische sofrologie is een pad naar zichzelf en het stelt u in staat om opnieuw verbinding te maken met uw vitale energie en emoties, om je intuïtie te wekken, om bewust te leren loslaten met vriendelijkheid (naar jezelf toe). Het geeft een nieuwe kijk op het bestaan binnen in jou en buiten naar anderen.

Sofrologie wetenschap van harmonieus bewustzijn:

Psychosomatische sophrologie werkt over het algemeen met de veranderde staat van bewustzijn. Het is niet meer of minder dan een staat van diepe ontspanning die je brengt in het huidige moment, in het hier en nu. Deze toestand wordt bereikt door verschillende technieken, waaronder ademhaling, evenals ontspanning van lichaam en geest.  Door het toestaan van het lichaam om diep te ontspannen, kan het fysieke pijn verzachten of verdwijnen. Hersenactiviteit wordt vertraagd en de drukte van de geest neemt af. De geest laat zijn weerstand los. Deze staat van fysieke en mentale ontspanning bereidt u voor op de verschillende visualisatie- en suggestietechnieken. het brengt u naar een alfa bewustzijn. (hersengolven)

Sofrologie met welk doel?

  • Wordt Sofrologie toegepast op verschillende terreinen
  • Om je voor te bereiden op hogere fysieke of geestelijke prestaties zoals sportwedstrijden, examens of zelfs een moeilijk gesprek.
  • Om je concentratie te behouden en je geheugen te trainen: op school, bij het geven van presentaties of projecten op lange termijn (langdurige stress).
  • Om moeilijke momenten in je leven te overwinnen: Conflicten in je relatie of op het werk, als iemand in je omgeving ziek wordt, als je ouder wordt, bij slaapstoornissen en bij rouw en verlies van een dierbare

De kracht ligt in de herhaling

Sofrologie is een ervaringsgerichte methode. De oefeningen combineren bepaalde meditatie, ademhaling, yoga- en zenmeditatie, ontspanning en progressieve relaxatie technieken, maar dan in een westerse interpretatie. Ze zijn eenvoudig en veilig, en verlopen via een vaste structuur. Als je de oefeningen kent, voer je ze gemakkelijk thuis uit. Want hoe meer je oefent, hoe beter je resultaat.

Ontstaan: Sofrologie wetenschap van het bewustzijn

Sofrologie is een wetenschap van het bewustzijn, een levenskunst en een filosofie. De van oorsprong Griekse term betekent spirituele vrede, gematigdheid, rust. In de dialogen van Plato is al sprake van Sofrologie. Mayor Sofrologie deze beweging promoot de studie van het menselijk bewustzijn en de waarden van de existentie met eigen en orginele technieken wordt ook als aanduiding gebruikt voor een ontspanningsmethode met eenvoudige en praktische oefeningen.

De term Mayor staat voor Meditatie, Ademhaling, Yoga, Ontspanning, Relaxatie- progressief.

“Sofrologie was voor mij in het begin vooral een ontspanningsmethode. Nu is het meer een levenshouding en filosofie geworden die ik in mijn hele leven integreer. Ze blijven evolueren en zijn altijd even doeltreffend. Ik sta er nog altijd versteld van welke positieve invloed ze op mijn lichaam hebben."

  • Duur: 1:00

Individuele therapie

De Sofrologie sessies vinden plaats in mijn praktijk, op een rustgevende en geruststellende plaats. Ik heet u van harte welkom in een professionele en zorgzame omgeving in volledige vertrouwelijkheid.

  • 09:45 - 11:30 (donderdagochtenden)
  • max. 12 bijeenkomsten

Groepstherapie

Groepstherapie is therapie in groepsverband. Een beperkt aantal deelnemers, vaak acht tot tien, vormt samen met een groepstherapeut een therapiegroep die regelmatig bij elkaar komt. Meestal is er één keer per week een bijeenkomst die anderhalf tot twee uur duurt.

Persoonlijk advies of vragen?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Ik ben iedere werkdag bereikbaar van 9.00 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met Thea of stuur een mail via het contactformulier. Je kunt mij ook een bericht sturen via WhatsApp.